Pocetna stranica
Informacije o nama
Katalog biljaka
Galerija fotografija
Posude - mini vrtovi
Biljeske - novinski clanci
sadrzaj ovog site-a
 
 
 


Objavljeno u časopisu 'Moj lijepi vrt', lipanj 2003
Tekst i slike: Angelina i Zlatko Petriševac

Kamenjar obično zauzima mali prostor u vrtu, što mu je velika prednost. Na tako malo mjesta možemo smjestiti zadivljujuću raznolikost biljaka. Povoljan položaj za izgradnu kamenjara je osunčana blaga padina. Može ga se napraviti i na potpuno ravnoj površini, no, u tom slučaju, da bi imao što prirodniji izgled preporučljiva je visina 50 do 80 cm.

Najprije kolčićima označimo obris kamenjara. Ako ga želimo napraviti na travnjaku, skine se gornji sloj trave ili se postavi vodopropusna crna folija. Pažljivo se očisti korov. Veoma je važno da je tlo propusno. Donji sloj se radi od krupnog šljunka ili otpadnog kamena (može i građevinski otpad), pomiješanog s vrtnom zemljom.

Nakon oblikovanja tla postavlja se kamenje. Najprije se slažu veći komadi, a zatim manji. Kamen treba biti po mogućnosti iste vrste, na primjer samo vapnenac ili samo granit. Pri postavljanju kamenje mora biti stabilno i izgledati što prirodnije, bez oštrih rubova koji strše. Da bi se to postiglo, djelomično se ukopa u zemlju, i to sa svoje najšire strane.

Kada je gruba konfiguracija gotova, između se dodaje sloj od dvadesetak cm supstrata u koji će se saditi biljke. Supstrat također mora biti dovoljno propustan i ne smije biti previše hranjiv. Radi poboljšanja strukture, vrtnoj zemlji se dodaje tresetni humus i mljeveni kamen granulacije četiri do osam mm.

Zatim na red dolazi sadnja biljaka. Da bismo dobili dobar izgled kamenjara i dugo razdoblje cvatnje, trebamo dobro promisliti koje ćemo vrste sadnica uzeti i gdje ćemo ih posaditi. Kako bi se bolje primile, a i lakše posadile u jamama ili pukotinama kamenja, važno je da ne budu prevelike. Po principu slaganja kamena sade se i biljke. Najprije se zasade niski grmovi ili patuljasta crnogorica, zatim trajnice i lukovičaste biljke.

Od niskog ili spororastućeg drveća i grmova za sadnju u kamenjare prikladne su neke vrste dunjarica (Cotoneaster), javor (Acer), osinica (Dryas), žutilovka (Genista), juka (Yucca), borovica (Juniperus), pačempres (Chamaecyparis obtusa 'Nana'). Veliki je izbor niskih trajnica prikladnih za kamenjare. Upotrijebit ćemo manje zahtjevne i u našim rasadnicima lakše dostupne vrste kao: snježnica (Iberis), zvončike (Campanula), niski pakujac (Aquilegia flabellata), kamenita trava (Alyssum), babina svila (Armeria), plavi jastučac (Aubrieta), karanfilići (Dianthus), razne vrste žednjaka (Sedum), čuvarkuće (Sempervivum), mravinac (Origano), puzava sadarka (Gypsophila repens), rožac (Cerastium), niske perunike (Iris barbata nana), balončić (Platycodon grandiflorus 'Zwerg'), timijan (Thymus), kamenike (Saxifraga), pelin (Artemisia).

Osim mnoštva niskih trajnica, dobro je u kamenjar ukomponirati i nešto ukrasnih trava. Sade se u grupicama od tri do pet biljaka. Vrlo su prikladne sivoplava vlasulja (Festuca glauca), medvjeđa vlasulja (Festuca scoparia), novozelandski šaš (Carex buchananii), nježno kovilje (Stipa capillata)...

Između trajnica i trava poseban ugođaj daju lukovičaste biljke, kao što su niski tulipani sitnijeg cvijeta, šafrani, mrazovac, patuljasti narcisi, presličica (Muscari)... Zasađeni dio kamenjara može se prekriti tanjim slojem šljunka veličine četiri do petanest mm. Taj sloj štiti zemlju od isušivanja i ispiranja.
Odmah nakon sadnje biljke treba dobro zaliti tako da se substrat temeljito navlaži i slegne kako ne bi ostalo praznog prostora između korijenja sadnica i zemlje.

Kod održavanja kamenjara posebnu pažnju trebamo obratiti čišćenju od korova. Kako se puno biljaka nalazi na malom prostoru, ne smijemo ih ostaviti bez njege. Korov čije sjeme doleti sa strane, može se vrlo brzo proširiti. Inače, tijekom toplog dijela godine, kada nema oborina, poželjno je zalijevanje jednom do dva puta tjedno, najbolje na večer.

 

- nazad na bilješke -