Pocetna stranica
Informacije o nama
Katalog biljaka
Galerija fotografija
Posude - mini vrtovi
Biljeske - novinski clanci
sadrzaj ovog site-a
 
 
 


Objavljeno u časopisu 'Moj lijepi vrt', rujan 2003
Tekst i slike: Angelina i Zlatko Petriševac

Jastučasti zvjezdan Aster dumosus 'Jenny'

Ljeto se polako primiče kraju. Dani su kraći, a ljetne žege iza nas. Na cvjetnoj gredici s trajnicama mnoge su ljetne vrste pri kraju cvatnje. Sada nastupaju trajnice koje cvatu u kasno ljeto, poput raznovrsnih zvjezdana.

Japanska šumarica Anemone japonica

Među prvima s cvatnjom počinju sorte niskog jastučastog zvjezdana (Aster dumosus). Ubrzo ih slijede visoki i bujni grmovi oštrolisnog (Aster novae-angliae) i glatkolisnog zvjezdana (Aster novi-belgi).

Područja u vrtu koja nisu cijeli dan osunčana vrlo su prikladna za nezahtjevne i visoke japanske šumarice (Anemone japonica). Ako imaju dovoljno vlage, s cvatnjom počinju krajem kolovoza i cvatu duboko u listopad. Gaura lindheimeri još uvijek je neumorna. Njeni bezbrojni nježni bijeli cvjetići nalikuju leptirićima. Bujni buseni ceratostigme, sa svojim izrazito plavim cvjetovima, primjereni su za kamenjare i sunčane gredice. Helenij (Helenium) nezaobilazna je trajnica za kasnoljetni ugođaj.

Gaura lindheimeri

Dijamantna trava Calamagrostis brachytricha

Visoke tustike ili žednjaci (Sedum) vole sunce, a skromne su i zahvalne biljke. Izvrsne su i kao rezano cvijeće. Od brojnih sorti izdvajamo 'Herbstfreude', 'Matrona', 'Purple Emperor', 'Meteor' i dr. Žuta lužarka (Sternbergia lutea) lukovičasta je biljka sa zimzelenim listovima koji se pojavljuju pri kraju cvatnje. U rujnu se otvaraju njeni krasni žuti cvjetovi.Malo grmova cvate krajem ljeta. Jedan od njih je Caryopteris x clandonensis. Ima sivkaste aromatične listove i tamno plave cvjetove. Taj grm voli sunce i toplinu kao i lavanda, a, isto tako, tamo gdje prezimi lavanda može i Caryopteris.

Aster novae-angliae 'Alma Pötschke'

 

Ukrasne trave još su nažalost slabo zastupljene u našim vrtovima. Pritom se u kombinaciji s trajnicama mogu postići izvanredni efekti. U rujnu upravo cvate dijamantna trava (Calamagrostis brachytricha). Ukrasni prosenjak (Pennisetum) ističe se gracioznim listovima i valjkastim sivosmeđim klasovima. Kineski šaš (Miscanthus) impozantna je ornamentalna trava višestruke namjene. Od brojnih sorti, Miscanthus sinensis 'Malepartus' odlikuje se ranom pojavom metlica.

Početkom jeseni nastupa povoljnije vrijeme za raznovrsne radove u vrtu. Valja se pobrinuti da trajnice i ostalo bilje spremno dočekaju zimu. U rujnu se prestaje s prihranjivanjem. Biljke više ne rastu i trebaju očvrsnuti do zime. Dobro je podrezati cvjetnice, koje nisu dugovječne, a obilno su cvale, kao naprstak, djevojačko oko, gailardija. To ih potiče da oblikuju više prizemnih listova i lakše prebrode zimu.

Kineski šaš Miscanthus sinensis 'Malepartus'
Sedum telephium 'Hebstfreude'
Caryopteris x clandonensis

Počinje vrijeme presađivanja. Na novo mjesto biljke se sade na istu dubinu na kojoj su bile prije vađenja. Ocvale trajnice pri presađivanju se i dijele. Tako pomlađene postaju vitalnije. Za biljke koje cvjetaju u proljeće rujan je idealan mjesec za sadnju.

Još uvijek možemo saditi lukovičarke koje će cvasti na proljeće. To su narcisi, tulipani, šafrani, zumbuli, carske krune. Poznato je pravilo da se lukovice sade na dubinu koja je 2-3 puta veća od njihova promjera.

Rujan je vrijeme sadnje božura (Paeonia). Oni vole dobro obrađeno i hranjivo tlo. Ako vadimo starije grupe zeljastih božura, uvijek ih treba i podijeliti. Ne smije ih se saditi preduboko jer tada slabije rastu i siromašnije ili nikako ne cvjetaju: pokriju se najviše s pet cm zemlje. Pritom treba pripaziti da se ne oštete okca. Za sadnju drvolikih božura zemlju treba dobro pripremiti do dubine i širine 50 cm. Ovi božuri se sade dublje. Cijepljeni dio treba prekriti sa 10 cm zemlje.

Žuta lužarka (Sternbergia lutea)

Bitno je održavanje biljaka, što vrijedi za sve ukrasno bilje - čišćenje suhog lišća i ocvalog cvijeća, okopavanje i plijevljenje korova.Opraštamo se s ljetom, no i jesen u naše vrtove donosi bezbrojne čari. Na nama je da ih uočimo i u njima uživamo.

 

- nazad na bilješke -