Pocetna stranica
Informacije o nama
Katalog biljaka
Galerija fotografija
Posude - mini vrtovi
Biljeske - novinski clanci
sadrzaj ovog site-a
 
 
 


Objavljeno u časopisu 'Moj lijepi vrt', studeni 2003
Tekst i slike: Angelina i Zlatko Petriševac

Zvjezdan - Aster pringlei 'Monte Cassino'
Kineski šaš - Miscanthus sinensis 'Gracillimus'

Kišni i magloviti dani podsjećaju nas da smo usred jeseni, a i zima je blizu. U vrtu se još uvijek možemo veseliti ponekim cvjetajućim trajnicama, dok ih još nije oštetio mraz. Zadnji cvjetovi jesenskih zvjezdana, japanskih šumarica, ceratostigme, gaure kao i nekih sorti ruža, ubrzo će biti prekriveni bijelim poprhom mraza.

Pomalo tmurno jesensko vrijeme ne treba nas omesti u vrtnim radostima. Prošećimo otvorenih očiju kroz vrt. Da biste vidjeli ljepotu ne mora sve raskošno cvasti i biti jarkih boja. Ocvale crne glavice pupavica (Rudbeckia i Echinacea) izgledaju vrlo zanimljivo. Ocvala tustika (Sedum "Herbstfreude") i druge visoke tustike pravi su ures do kasne jeseni. Veliki vunasti sivi listovi divizme (Verbascum) i čistaca (Stachys byzantina "Big Ears") dojmljivi su i bez cvijeta. To vrijedi i za sivu mlječiku (Euphorbia myrsinites) i kadulju (Salvia officinalis "Berggarten").

Siva mlječika - Euphorbia myrsinites

Za potpuni jesenji ugođaj nezaobilazne su ukrasne trave. Većinom su ocvale, no ostale su njihove raznovrsne vlati i metlice. Filigranska ljepota suhih trava prati nas ujesen i zimi. Kasnom cvatnjom posebno se ističe pampas trava sa svojim velikim srebrnim klasovima. Neke sorte kineskog šaša (Miscanthus) također kasno cvjetaju. Spomenimo sortu "Gracillimus" s uskim listovima i isprva tamnosmeđim metlicama.

Trave ne treba orezivati ujesen nego tek na proljeće, prije početka nove vegetacije. Svakako treba spomenuti vrtne krizanteme, koje nas mogu i sredinom jeseni očarati obilnijom cvatnjom.

Pampas trava
Oštrolisni zvijezdan u raznim tonovima
Lopoč - 'sjećanje na ljeto'

U studenom je krajnje vrijeme da osjetljivije biljke u vrtu ili na terasi pripremimo za zimu. Većina je vrtnih trajnica otporna i prezime bez problema. Osjetljivije su zimzelene biljke, posebice pri jačim golomrazicama. Najbolja zimska zaštita svakako je dugotrajniji snježni pokrivač od najmanje desetak centimetara. Za zaštitu možemo koristiti raznovrsne materijale. Najčešće su to jelove ili smrekove grančice, lišće bjelogorice, kora drveta za malčiranje ili drugi slični materijali. Za zaštitu od mraza dobrim se pokazalo i lutrasil platno, paučinasti sintetički materijal koji se ne raspada, a propušta vodu. Uputno je zaštititi japanske šumarice u prvoj godini sadnje. Zimzeleno lišće tritome (Kniphofia) osjetljivo je na jači mraz, pa biljku treba pri dnu zaštiti jelovim grančicama. Buseni pampas trave mogu se zaštititi na sličan način. Bitno je da ne smrzne samo srce ove trave. Ako listovi i smrznu, na proljeće potjeraju novi.

Crvena pupavica Echinacea purpurea - plod u jesen

Što s lopočima preko zime? Ako su vrtna jezerca tijekom zime bez vode, najbolje bi bilo izvaditi posude s lopočima. Treba oprati rizome i spremiti ih u dobro navlaženi, čisti riječni pijesak. Sve to treba staviti u najlon vreću i držati u negrijanoj prostoriji do proljeća. Ako lopoči ostanu vani u vodi, ona ne smije smrznuti do samog dna.

Od ostalih radova u vrtu spominjemo podrezivanje uvenulih cvjetova i stabljika. Na taj način izbjegavate nekontrolirano rasijavanje nekih trajnica. Također dobro je pokupiti lišće božura i odstraniti ga iz vrta da bi se spriječilo širenje bolesti. Naime neki uzročnici bolesti mogu ostati na starom lišću, pa ga nije dobro bacati na kompostište. Isto vrijedi i za odumrle listove perunika.

U studenom s biljkama ima nešto manje posla nego tijekom pune vegetacije. Zbog toga se može više vremena posvetiti nekim drugim neophodnim vrtnim poslovima, kao što su formiranje i priprema novih površina za sadnju u idućoj sezoni, uređenje pristupnih staza, odnosno dovršavanje poslova za koje dosad nismo imali dovoljno vremena.

 

 

 

 

Gaura - 'od bisera grana...'

 

- nazad na bilješke -