Pocetna stranica
Informacije o nama
Katalog biljaka
Galerija fotografija
Posude - mini vrtovi
Biljeske - novinski clanci
sadrzaj ovog site-a
 
 
 


Objavljeno u časopisu 'Moj lijepi vrt', svibanj 2004
Tekst i slike: Angelina i Zlatko Petriševac

Zima se konačno povukla, sunce grije sve jače potičući brojne biljke na brzi rast i cvatnju

Zlatne glavice divokozjaka
Bergenia 'Rosi Klose'

Zima se konačno povukla i iz najhladnjih krajeva naše zemlje. Još nas ponegdje mogu iznenaditi kasni mrazovi, no proljeće je zaista stiglo. Sunčaniji dani i više temperature potiču brojne biljke na brzi rast i bogatu cvatnju. Nakon zimskog sivila zaželjeli smo se nježnog zelenila i raznovrsnih boja cvjetnica.

Niski pakujac u kamenjaru

Ocvale šafrane, jetrenke i sunovrate zamjenjuje druga postava proljetnog cvijeća. Možda ste lani negdje u vrtu posadili male ljubičice čiji cvijet sliči maćuhicama. Nemojte se iznenaditi ako ih nađete i na drugim mjestima. One nisu dugovječne, no rado se rasijavaju. Kultivari sase (Pulsatila vulgaris) otvaraju svoje čupave zvonolike cvjetove u bijeloj, ljubičastoplavoj ili zagasitocrvenoj boji. Prikladne su za kamenjare, no rastu i u običnoj vrtnoj zemlji, ako je tlo ocjedito, a stanište sunčano.

Plavi jastučac

Između drveća i grmova šire se mladi izbojci malog zimzelena (Vinca minor). Posebno su lijepi kultivari 'Bowles' s velikim plavim cvjetovima. Sorta 'Alba' ima nešto sitnije cvjetove i gusto prekriva tlo. Kao dobar pokrivač tla rijetko se, na žalost, koristi krespin (Epimedium). Osim atraktivnim kožastim lišćem, ova trajnica privlači i sitnijim, no brojnim cvjetićima.

Gromotulja u suhozidu
Krespin (Epimedium x rubrum)
Obrub od snježnice
Mnoštvo samozasijanih ljubičica (Viola cornuta)
Bijela forma sase (Pulsatilla vulgaris)

Eksploziju boja priređuju nam jastučasti plamenci. Paleta boja ide od bijele, svijetlo ljubičastoplave, ružičaste do izrazito crvene. Osim plamenca, kamenjar ili suhozid krase gušarka (Arabis) sa bijelim i gromotulja (Alyssum) sa žutim cvjetovima. Kasnije im se pridruže niski pakujci (Aquilegia flabellata). Ako mu mjesto odgovara, plavi jastučac (Aubrieta) proširi se toliko da sliči plavom moru.

U travnju i svibnju možemo se diviti bogatoj cvatnji bergenija. Ove skromne i izdržljive trajnice mogu se koristiti za raznovrsne namjene. Osim ukrasa u vrtu, cvjetovi i veliki zimzeleni listovi koriste se kao rezano cvijeće. U vrtovima nalazimo uglavnom ružičaste bergenije. Postoje i kultivari sa bijelim ('Silberlicht'), losos-ružičastim ('Rosi Klose') i crvenim ('Purpurea') cvjetovima.

Intenzivno žute glavice divokozjaka (Doronicum orientale 'Magnificum') izdaleka privlače pogled. Žuta boja je boja sunca i dobrog raspoloženja. Svježe zelena boja srcolikih listova odmara oči. Osim na gredici, divokozjak uspjeva i u laganoj sjeni drveća i grmova. Često se kombinira sa kavkaskom potočnicom koja traži slične uvjete.

Travolika babina svila (Armeria maritima) tvori male buseniće koji se kasnije prekriju crvenim ili bijelim kuglastim cvjetovima. Koriste se za kamenjare, uz staze ili u miješanim gredicama. Posebno su lijepe posađene u većim grupama. Dobro se slažu s niskim zvončikama, karanfilićima i veronikom.

Bjelina snježnice (Iberis sempervirens) može se kombinirati s bilo kojom bojom, a da se ne pogriješi. Nakon duge cvatnje, zimzeleno lišće krasi vrt tijekom ostatka godine. Snježnica se rado koristi za suhozide, kamenjare, kao i za obrube. Treba joj ostaviti dosta mjesta jer vremenom formira velike grmove.

Obilna cvatnja malog zimzelena
Jastučasti plamenac

Sredinom proljeća puno trajnica tek su u prvoj fazi vegetacije. Hoste još nisu raširile svoje lijepe listove. Balončić, ceratostigma i neke vrste trava kasne za drugima, no kada krenu, sve nadoknade. Ali o ovim biljkama nekom drugom prilikom.

 

- nazad na bilješke -