Pocetna stranica
Informacije o nama
Katalog biljaka
Galerija fotografija
Posude - mini vrtovi
Biljeske - novinski clanci
sadrzaj ovog site-a
 
 
 


Objavljeno u časopisu 'Moj lijepi vrt', lipanj 2004
Tekst i slike: Angelina i Zlatko Petriševac

'Patriot' je novija sorta, šare ostaju izražajne cijele godine

Sorta 'Halcyon': plava ljepotica

Cvatnja većine trajnica ne traje dugo. Zbog toga su biljke s lijepim i raznovrsnim lišćem, a to su hoste, poželjne u svakom vrtu. Njeni iznimno upadljivi listovi krase sjenovite kutke od proljeća do prvih mrazova. To su klasične trajnice za polusjenu i sjenu. One su prikladne kao podrast ispod drveća, posađene u manjim ili većim skupinama. Privlače pozornost kao soliteri na istaknutim mjestima, ali i kao obrub u gredicama. Njihova raznovrsnost je iznimna. Postoje patuljaste vrste od jedva 10 cm kao i divovi od preko jednog metra visine i promjera. Velike su varijacije i u boji listova. Ima ih sasvim zelenih, bijelo ili žuto panaširanih, do plavo nahukanih. Iz obilja vrsta i kultivara navodimo neke:

Sorta 'Wide Brim' ima čvrsto lišće zanimljivih šara

 

<>MALE SORTE
Hosta gracillima je niska vrsta sa sitnim tamnozelenim lišćem valovita ruba. Cvjetovi su tamnoljubičasti i pojavljuju se u velikom broju. Ovdje pripadaju i sorte 'Golden Tiara' i 'Ginko Craig'. Uz žutozelene sitnije listove 'Gold Edger' ima i krasne gusto zbijene cvjetove na kraćim stapkama.

<> PLAVI LISTOVI
Hoste s plavim listovima trebaju više sjene. 'Halcyon' je jedna od poznatijih. Iako je starija sorta 'Frances Williams' još je uvijek omiljena. Plavičasti listovi imaju neravnomjeran žuti rub. Cvjetovi su skoro bijeli, gusto poredani na stapki. Sivo-plavi čvrsti listovi sorte 'Krossa Regal' su više uspravni. Svoju pravu ljepotu pokazuje tek nakon nekoliko godina. 'Blue Cadet' ima manje listove no kasnije tvori velike busene.

Hosta 'Gold Edger': bogatstvo cvatnje

<> PANAŠIRANI LISTOVI
Od šarenolisnih hosti spominjemo 'Patriot' sa širokim bijelim rubom. 'Wide Brim' ima atraktivno krem do žuto panaširane listove. Osim upadljivih listova 'Summer Fragrance' i 'So Sweet' osvajaju i mirisnim cvjetovima.

<> ŽUTI LISTOVI
Hoste sa žutim listovima podnose nešto više sunca. Div među hostama 'Sum and Substance', kad dosegne svoju punu veličinu, doista je impozantan. Listovi su mu žutozeleni, sjajni i kožasti. Kao soliter neodoljivo privlači pogled.

<> ZELENI LISTOVI
Zeleno lišće možda mnogima izgleda jednolično i dosadno. No u hosta to nije slučaj. Oblik i tekstura listova zanimljivi su i bez šarenila. Hosta vetricosa i H.montana neke su od njihovih predstavnika.

Da ne bi bile osamljene, društvo im mogu praviti astilbe, pakujci, paprati, krespin, plučnjak, razne vrste ukrasnih trava.

Hosta gracillima: nježni cvjetići izražajne boje

Dobre su kombinacuje s proljetnim lukovcama. Kako hoste u proljeće jako kasno izlaze iz zemlje, lukovice su već ocvale, a nekima je vegetacija pri kraju.

Vrlo su otporne na zimu, nezahtjevne i dugovječne. Mogu mnogo godina ostati na istom mjestu i iz godine u godinu biti sve ljepše. Rastu bez problema u svakom tlu, no ono treba biti ocjedito. S gnojidbom počinjemo tek kada se dobro ukorijene. Prihranjuju se na početku vegetacije. Koristi se kompost, odstajali stajski gnoj ili mineralno gnojivo (oko 50 grama po četvornom metru). Hoste ne smiju biti na jakom suncu. Ako su previše izložene suncu izblijede i ne budu tako lijepe. Na žalost, i puževi jako vole ove biljke. Iako nijedna sorta nije sasvim otporna, one sa čvrstim i debljim listovima manje se oštete.

Ove prekrasne trajnice stigle su nam sa Dalekog istoka. Ako želimo oživiti neki tamniji kutak ili imati nezahtjevnu, a opet raskošnu ljubimicu, hoste će biti pravi odabir.

 

- nazad na bilješke -