Pocetna stranica
Informacije o nama
Katalog biljaka
Galerija fotografija
Posude - mini vrtovi
Biljeske - novinski clanci
sadrzaj ovog site-a
 
 
 


Objavljeno u časopisu 'Moj lijepi vrt', kolovoz 2004
Tekst i slike: Angelina i Zlatko Petriševac

Crvene i žute pupavice - raskošna cvatnja usred ljeta

Echinacea purpurea 'Magnus'

Sredinom ljeta neke trajnice zadivljuju svojom dugom i obilnom cvatnjom. Tu bismo neizostavno trebali spomenuti crvene i žute pupavice odnosno rodove Echinacea i Rudbeckia. Crvena pupavica (Echinacea purpurea) je lijepa trajnica visine oko metra. Potjeće iz Sjeverne Amerike gdje su je Indijanci od davnina koristili kao antiseptik za rane. U novije vrijeme je i kod nas postala popularna kao ljekovita biljka za jačanje imuniteta. No ni njena vrijednost kao ukrasne vrste nije dovoljno poznata. To je biljka američkih sunčanih prerija. Stabljike su joj krute i hrapave, prizemni listovi veliki. Njeni ružičastogrimizni cvjetovi promjera oko 10 cm sustižu jedan drugoga od srpnja do rujna. Cvjetovi iznimno dugo traju pa su pogodni i kao cvijeće za vazu. Kada i ocvatu, tamnosmeđi plodovi još dugo ukrašavaju vrt. Ako ne želimo da se nekontrolirano rasijavaju, glavice sa sjemenom prije osipanja treba odstraniti.

Mnogobrojnost biljaka ostavlja jači dojam

Kao ukrasne trajnice danas se uzgajaju uglavnom kultivari crvene pupavice. Poznate sjemenske sorte su 'Magnus' i 'Rubinstern'. One se od divlje vrste razlikuju po tome što im jezičaste latice nisu spuštene nego stoje više vodoravno, a i boja im je intenzivnija. Osim ružičastocrvenih, i sorta 'White Swan' ima lijepe bijele cvjetove. Rascvjetani buseni neodoljivo privlače i brojne pčele, bumbare i leptire. Crvene pupavice nisu izbirljive, vole sunčano mjesto i hranjivo tlo. Dijele se i presađuju na proljeće. Najčešće i najlakše se razmnožavaju iz sjemena, jer dijeljenjem se dobije malo biljaka. Ponekad nisu dugovječne, no u našem vrtu su rasle i po 5 godina na istome mjestu. Rasijavaju se i same, pa ih nađemo na raznim mjestima. No zbog ljepote cvijetova, to i nije negativna osobina.

 

Rudbeckia fulgida sulivanti 'Goldsturm'

Samo izvanredne osobine mogu se pripisati žutoj pupavici (Rudbeckia fulgida). Osim što je skromna i nema posebnih zahtjeva za tlom ili njegom, dugovječna je i iznimno bogate cvatnje. Podrijetlom je također iz Sjeverne Amerike. Svakako je najpoznatija Rudbeckia fulgida 'Goldsturm'. Cvijetovi, koji su nešto manji nego kod crvene pupavice, svojim izgledom šeširića privlače poglede. Zlatnožute latice okružuju izbočene crne glavice, što je neobična kombinacija. Cvjetanje se proteže negdje od druge polovice srpnja pa do rujna, i to tako da se svi cvijetovi otvore gotovo istodobno. Kada je posađena u velikom broju, izgleda kao rascvjetano žuto jezero ili vijugava žuta rijeka. Pravi brojne izdanke tako da vremenom nastaju veliki buseni. Širi se polako ali sigurno. Ne treba ju podupirati, visoka je oko 60 cm a stapke su čvrste. Na jednome mjestu bez presađivanja može ostati i desetak godina što je velika prednost. Rudbeckia fulgida var. deamii je nešto viša, također bogato cvate i bolje podnosi sušu. Da bi zadržale bujnost i bogatstvo cvatnje, žute pupavice treba svake godine prihranjivati na proljeće, tijekom ljeta i zalijevati. Razmnožava se lako dijeljenjem i sadnjom brojnih izdanaka. Također se rado sama rasijava.

Magnet za leptire
Echinacea purpurea 'White Swan'

Crvena i žuta pupavica vrlo su dekorativne, nisu posebno osjetljive na buru, vole sunce i cvjetaju duže vrijeme u špici turističke sezone. Zbog svojih karakteristika one su pravo cvijeće za naša turistička područja, kako za privatne okučnice, tako i za javne površine. Nažalost, za sada nisu dobile mjesto koje im pripada, ali vjerujemo da će u skoroj budućnosti ukrašavati upravo ona područja gdje će njihove kvalitete doći do punog izražaja.

Još jedan gost na trpezi
Bijeli kultivar crvene pupavice

 

- nazad na bilješke -