Pocetna stranica
Informacije o nama
Katalog biljaka
Galerija fotografija
Posude - mini vrtovi
Biljeske - novinski clanci
sadrzaj ovog site-a
 
 
 


Objavljeno u časopisu 'Moj lijepi vrt', rujan 2004
Tekst i slike: Angelina i Zlatko Petriševac

Graničica je prekrasna trajnica skromnih zahtjeva: otporna je na bolesti i štetočine, i vrlo je prilagodljiva na životne uvjete

Hemerocallis 'Crimson Pirate' starija sorta bogate cvatnje
Sorta 'Bitsy' - manji cvijetovi na visokim stapkama
Hemerocallis 'Elegant Candy' neobične boje cvijeta

Graničica, ljiljanka, dnevni ljiljan raznovrsna su imena za jednu od najomiljenijih vrtnih trajnica. Naziv Hemerocallis potječe od grčkih riječi hemera (dan) i kallos (ljepota), što bi otprilike značilo "ljepota za jedan dan". To se odnosi na odliku cvijeta da je otvoren samo jedan dan. No iako pojedinačni cvjetovi traju kratko, sveukupna cvatnja je puno duža, jer se svakodnevno neumorno otvaraju novi cvjetovi. Naravno, ako se posadi mlada biljka s tek jednim ili nekoliko izbojaka, ne može se očekivati duga i obilna cvatnja, no stariji i bujniji buseni pružaju prekrasan prizor.
Graničice potječu iz dalekoistočnih zemalja, a postoji oko 20 divljih vrsta i brojni hibridi. Narančasti Hemerocallis fulva stigao je u Europu prije više stoljeća i proširio se u mnoge vrtove a ponegdje i izvan naselja. Hemerocallis lilioasphodelus je također iz Azije odavno stigao u Europu. Na ovu lijepu biljku žutih mirisnih cvjetova nailazi se ponegdje po vlažnim livadama i rubovima šuma, te stoga i neki botaničari smatraju da je u Srednjoj Europi samonikla.

Graničice su dugovječne i prilagodljive trajnice jednostavne za njegu i vrlo otporne, što pogotovo vrijedi za divlje vrste i starije sorte. Biljke imaju prizemne, uske i dugačke listove, koji najesen požute i povuku se. Postoje i hibridi s poluzimzelenim i zimzelenim listovima no oni mogu biti problematičniji za prezimljavanje.Bezbrojne kultivare odlikuje iznimna raznovrsnost u obliku i boji cvjetova, kao i visini stabljika. Cvjetovi graničica do sada su uzgojeni u svim bojama osim plave i zelene.Uz bezbroj žutih, narančastih i crvenih nijansi postoje i gotovo bijeli, zatim gotovo crni te ljubičasti cvjetovi. Zanimljive su dvobojne sorte, a posljednih godina sve više kultivara na cvijetu ima tamnije oko, prsten, ili grlo drugčije boje.


Hemerocallis 'Black Prince' tamnih cvjetova

Vrijeme cvatnje u ranih sorti počinje krajem svibnja, nastavlja se kod većine tijekom lipnja i srpnja, a završava u kolovozu sa biljkama koje kasno cvjetaju. Među prvima procvjeta 'Stella d'Oro', niska rasta i manjih zlatnožutih cvjetova. Ako ima dobre uvjete, cvjeta najduže. 'Elegant Candy' ima lijepe okruglaste cvjetove izražajne ružičaste boje. Grlo je žutozeleno s vidljivim crvenkastim prstenom. To je novija sorta koja u našem vrtu dosta rano procvjeta, a brojni pupovi se dugo otvaraju. Sitniji svijetložuti cvjetovi sorte 'Bitsy' pojavljuju se u velikom broju na dugačkim stabljikama. 'Black Prince' je nezahtjevna stara sorta i ima tamnocrvene cvjetove. 'Ruffled Apricot' je srednje visine a veliki cvjetovi boje marelice privlače poglede. Kako hibrida ima na desetke tisuća, često su slični ili bar naizgled istovjetni. Tako 'Arriba' ima gotovo jednake cvjetove kao i 'Black Prince' samo su latice nešto šire. 'Mauna Loa' je dobila doista odgovarajuće ime: boja cvjetova nalikuje tekućoj lavi u noći. 'Gentle Sheperd' ima prekrasne krembijele cvjetove sa zelenožutim grlom. Još uvijek kod graničica ne postoje posve bijeli cvjetovi, no ovo je jedna od najbližih bijeloj boji. Samo 40 cm visine i manje cvjetove ima 'Pandora's Box'. Boja je nježno ružičastokrem a grlo grimizno što stvara efektnu kombinaciju. 'Crimson Pirate' stara je nezahtjevna sorta bogate cvatnje i lijepe crvene boje. 'Bonanza' svoje žutosmeđe cjetove otvara početkom kolovoza. U kasne sorte spada i 'Frans Halls' sa svojim dvobojnim cvjetovima.

Hemerocallis 'Stella d'Oro' cvjeta od kraja svibnja pa do kraja kolovoza
Omiljena bijela sorta 'Gentle Sheperd'
Hemerocallis 'Ruffled Apricot' ima veći cvijet boje marelice

Izuzetna prilagodljivost što se tiče tla, staništa i vremenskih uvjeta vrlina je graničice. Voli svježe tlo ali može izdržati i jaču sušu. Mjesto sadnje treba biti sunčano iako može podnijeti i laganu sjenu. Da bi graničice bujno rasle i bogato cvjetale valja ih ljeti zalijevati ako nema dovoljno kiše. Zalijevanje je posebno važno u vrijeme formiranja cvjetnih stabljika i samog razdoblja cvjetanja. Prihranjivanje je poželjno nakon što se biljke dobro ukorijene. Na proljeće je dovoljna jednokratna prihrana mineralnim gnojivom sa manjim postotkom dušika a nešto većim fosfora i kalija.
Presađivanje i dijeljenje moguće je na proljeće prije početka vegetacije ili na jesen, najbolje u rujnu.

Graničice, kao rijetko koje trajnice, prikladne su gotovo za svaki vrt i podneblje. Brojni hibridi izvanredno uspjevaju u kontinentalnom dijelu Hrvatske, čak i u hladnijim predjelima, kao što su Gorski kotar i Lika. Na obalnom području mora se nešto više pažnje obratiti zalijevanju. Unatoč prošlogodišnjoj rekordnoj suši i bez zalijevanja, u našem vrtu nijedan busen graničice nije uginuo, ali cvatnja je očekivano bila slabija.

Sorta 'Mauna Loa' dobila je ime po havajskom vulkanu
Hemerocallis 'Pandora's Box - dražesni manji cvjetovi

Među mnogobrojnim sortama uvijek možemo naći one koje će nam odgovarati i po visini i po boji cvjetova. Doduše među novijim sortama ima osjetljivih pa i skupocjenih kultivara no oni su prikladniji za stručnjake. Preporučujemo da razmisle o sadnji graničica svi oni ljubitelji cvijeća koji traže trajnice s više dobrih osobina: dobar rast, obilnu cvatnju, višegodišnji uzgoj na istome mjestu, bez presađivanja i uz minimalnu njegu.

 

- nazad na bilješke -