Pocetna stranica
Informacije o nama
Katalog biljaka
Galerija fotografija
Posude - mini vrtovi
Biljeske - novinski clanci
sadrzaj ovog site-a
 
 
 


Objavljeno u časopisu 'Moj lijepi vrt', listopad 2004
Tekst i slike: Angelina i Zlatko Petriševac

Nemate veliki vrt, a volite biljke? Nema problema! Pretražite podrum i tavan - pronađite zaboravljenu kamenu posudu, neobično oblikovan prirodni kamen ili očuvani komad drveta i udahnite im nov život sadnjom neobičnog bilja.

Uz potočić na stjenovitu mjestu, za kamenu posudu trebalo je odabrati samo odgovarajuće biljke

U Engleskoj je tradicija sadnje malih vrtova u posudama duga već jedno stoljeće. Kasnije se proširila na ostali dio Europe i SAD. Budući da se posljednjih nekoliko godina o tome sve više govori u medijima, i kod nas je sve veći interes za takvim mini vrtovima.

Prekrasna stara kamena posuda
oplemenjena biljkama i kamenom
Nekadašnji kameni sudoper dobio je novu namjenu
Iako oštećena, ova kamena posuda za cvijeće
zrači posebnim šarmom

Svatko može sam formirati takav mali vrt, ali najprije treba nabaviti ili eventualno napraviti odgovarajuću posudu. Mogu se koristiti posude od kamena, betona, keramike ili nekog drugog materijala. Na žalost, kamene su uglavnom rijetke i skupe. Ovisno o prostoru gdje će biti smještena, ovisi i veličina same posude, tako da može biti dugačka od dvadesetak centimetara pa do preko jednog metra.

Šaka zemlje dovoljna je za život samo čuvarkućama, ponekom žednjaku i patuljastom timijanu
Aranžman na ulazu za dobrodošlicu
Nekada je ovo bilo ložište peći

Zatim je potrebno nabaviti odgovarajuće biljke. Za tu namjenu, zbog relativno male količine zemlje, najbolji izbor su kamenjarke kao što su čuvarkuće (Sempervivum), žednjaci (Sedum), niska majčina dušica (Thymus), karanfilići (Dianthus deltoides), plamenac (Phlox subulata). Uz to odgovaraju patuljasti crnogorični i bjelogorični grmići. Na kraju još treba odabrati nekoliko lijepo oblikovanih kamenova.

Budući da se od biljaka najviše koriste kamenjarke, za samu sadnju vrijede ista pravila kao i za sadnju u svakom kamenjaru. Na probušeno dno posude najprije treba staviti drenažni sloj, prekriti ga komadom lutrasil platna, a zatim nasuti vrlo propusni supstrat za sadnju. Potom treba skladno rasporediti kamen, posaditi biljke i na kraju cijelu površinu između kamenja prekriti tankim slojem kamenčića, koji štiti supstrat od isušivanja i ispiranja. Odabrana posuda je ukras, biljke imaju poseban šarm, kamen je zanimljiv kao detalj, ali tek kada je sve skupa skladno spojeno u jednu cjelinu, vizualni dojam je potpun i postiže se željeni efekt.

 

Rješenje za uske posude su okomito postavljene
kamene škrilje

Nedavno smo imali rijetku priliku da kod obitelji Prodan u Buzetu posadimo desetak kamenih posuda različitih veličina, od tridesetak centimetara pa do dužine od gotovo jednog i pol metara. Uz njihovo odobrenje objavljujemo nekoliko fotografija.

Minijatura u travnjaku

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- nazad na bilješke -