Pocetna stranica
Informacije o nama
Katalog biljaka
Galerija fotografija
Posude - mini vrtovi
Biljeske - novinski clanci
sadrzaj ovog site-a
 
 
 


Objavljeno u časopisu 'Moj lijepi vrt', travanj 2005
Tekst i slike: Angelina i Zlatko Petriševac

Razmnožavanje trajnica važan je dio njege vrta. Neke je trajnice, umjesto djeljenjem, jednostavnije i bolje razmnožiti sjemenom

Breskvolisna zvončika lako se uzgaja iz sjemena

Djevojačko oko (Coreopsis grandiflora 'Sunray') rado se samo rasijava

Svijet trajnica je neizmjerno raznovrstan. Priroda se pobrinula da se raznim načinima razmnožavanja ovo bogatstvo različitosti i očuva. Mnoge vrste trajnica kod razmnožavanja trebaju našu pomoć, dok se druge sjemenom, lukovicama ili brojnim podancima same razmnožavaju i šire po vrtu.

Razmnožavanje trajnica može biti generativno (sjemenom) ili vegetativno, tj. dijeljenjem većih biljaka ukorijenjenim podancima ili reznicama. Vrijedne vrtne sorte biljaka prije su se uglavnom razmnožavale vegetativno. Tako se dobivao njihov klon istovjetnih odlika. Neke trajnice kao balončić (Platycodon), pakujac (Aquilegia) i dr. teško je podijeliti, a da ih se ne ošteti, pa ih je bolje sijati. U novije vrijeme za sve više vrsta prakticira se razmnožavanje sjemenom. To je svakako lakši i jeftiniji način dobijanja većeg broja biljaka. Sjeme, naravno, teba biti visokokvalitetno sortno uzgojeno kako bi se dobile sadnice ujednačena izgleda i kakvoće.

Liatris spicata

Na proljeće sijemo sjeme kojemu ne treba period hladnoće za klijanje. Najbolje vrijeme za sijanje su ožujak i travanj, kada ima dovoljno topline, a opet temperature nisu previsoke. Ako je pretoplo, supstrat u koji smo sijali prebrzo se suši. Osim toga, sjeme često neujednačeno nikne ili se mlade biljčice lako osuše. Poželjno je natkriveno klijalište da se nježne sijance zaštiti od vremenskih utjecaja (kiša, mraz). Samo sijanje može se obavljati u posude ili sandučiće različitih veličina, ovisno o količini sjemena. Kao supstrat za sijanje ne koristimo običnu vrtnu zemlju, jer ona često sadrži razne štetnike, uzročnike biljnih bolesti i sjeme korova. Najbolje je uzeti prosijani kupovni univerzalni supstrat, no da ne bi bio prehranjiv, pomiješa se sa trećinom riječnog pijeska ili perlita. Sjeme se pokrije slojem debljine približno veličini sjemena. Jako sitno sjeme se ne pokriva, nego samo lagano pritisne dašcicom. Važno je da se ne sije pregusto kako bi biljčice poslije imale dovoljno mjesta za razvoj. Sjeme trajnica koje se sije na proljeće uglavnom brzo i ujednačeno proklije. Važno je redovito zalijevanje kako bi se održala konstantna vlažnost. Klijalište treba ostati pokriveno dok sve sjeme ne proklije. Kada klijanci ojačaju, može ih se posaditi u vrt. Neke vrste trajnica, krupnijeg sjemena, mogu se posijati i neposredno na cvjetnoj gredici. Ipak, takva sjetva je prikladnija za jednogodišnje i dvogodišnje cvijeće.

Stepska kadulja (Salvia nemorosa 'Blau Königin')
Ružičasta puzava sadarka

Za proljetnu sjetvu, među ostalih, mogu se preporučiti slijedeće trajnice: stolisnik (Achillea), plavi jastučac (Aubrieta), babina svila (Armeria), niske i visoke zvončike (Campanula), rožac (Cerastium), djevojačko oko (Coreopsis), karanfilić (Dianthus), Gaura, sadarka (Gypsophila), snježnica (Iberis), Heliopsis, tritoma (Kniphofia), Liatris, stepska kadulja (Salvia nemorosa). I brojne začinske biljke, kao što su: luk vlasac, metvica, matičnjak, kadulja, majčina dušica, lavanda, uglavnom se razmnožavaju sjemenom. Njihovo sjeme uglavnom klija brzo i ujednačeno.

Platycodon grandiflorus 'Fuji White': kod razmnožavanja sjemenom katkad ima i iznenađenja

Razmnožavanje biljaka važan je dio njege vrta. Pokušajte i vi razmnožavati svoje omiljene biljke sjetvom sjemena!

 

- nazad na bilješke -