Pocetna stranica
Informacije o nama
Katalog biljaka
Galerija fotografija
Posude - mini vrtovi
Biljeske - novinski clanci
sadrzaj ovog site-a
 
 
 


Objavljeno u časopisu 'Moj lijepi vrt', svibanj 2005
Tekst i slike: Angelina i Zlatko Petriševac

Zimske hladnoće konačno su iza nas, no sunce još ne peče kao ljeti. Nova vrtna sezona sve se više zahuktava. vrijeme je ovih dana prikladno za sadnju trajnica. Cvijetnjake treba okopavati, zalijevati, ali i uživati u cvijeću

Na vlažnijim mjestima u vrtu tradeskancija dugo i obilno cvijeta

Uočljivi zlatno-žuti cvjetovi zlatoglavice na podlozi šarenolisne trave

Svibanj je mnogima najljepši mjesec u godini, jer zimske hladnoće su prošle, a vruće ljetno razdoblje još nije započelo. Tijekom svibnja cvatu mnoge lijepe trajnice.

Travanj i svibanj pogodni su mjeseci za sadnju trajnica, jer zemlja se ugrijala, a ipak nije ni prevlažna ni presuha. Doduše kontejnirane se sadnice uz navodnjavanje mogu saditi od ranog proljeća do prvih mrazeva. Za većinu trajnica proljeće je vrijeme ubrzana rasta. Svi zahvati koji pomažu bujniji rast su dobrodošli. Okopavanjem površinskog sloja zemlje ona postaje razraha, povećava se zračni kapacitet i upijanje vode. Osobito treba paziti na suzbijanje korova. Osim okopavanja bitno je i prihranjivanje. Za vrijeme razvijanja novih izbojaka pripazite i na puževe koji jako vole mlade listove hoste, kokotica, zvončika i drugih trajnica. Sav ovaj trud biljke nam uzvraćaju bujnijim rastom i obilnijom cvatnjom.


Žednjak Sedum floriferum 'Weihenstephaner Gold' u punom cvatu
Perunika sorte 'Tuxedo' izrazite tamno-plave boje

Mačić je dobio ime po svojim listovima oblika malog mača

U svibnju s cvatnjom počinju brojne niske vrste za kamenjare ili rubove gredica. Babina svila (Armeria) se potpuno oporavila nakon zime i razvila krasne travolike busene iz kojih izviru kuglasti cvjetovi. Niski pakujci (Aquilegia flabellata) najčešće su plave boje, no ima ih i bijelih i ružičastih. Jastučasti klinčići nezaobilazni su za kamenjare, kao i puzave sadarke. Od žednjaka u svibnju obilno cvjeta zlatna tustika (Sedum froriferum 'Weihenstephaner Gold'). Ova tustika izvanrednih osobina, osim za kamenjare pogodna je i kao pokrivač tla za sunčana staništa.

Za suhe i sunčane kutke odlično odgovara zlatoglavica (Asphodeline lutea). Žuta boja cvjetova dobro se slaže uz ljubičastoplave cvjetove kadulje. Izrasle u sjeni drveća, svoj opojni miris šire đurđice. Osobito je zanimljiva i rijetka đurđica sa svijetloružicastim cvjetićima, jednako krasna mirisa.

Đurđica ružičastog cvijeta

Svibanj je i razdoblje cvatnje bradatih perunika. Od brojnih sorti sigurno se može izabrati i poneka od ovih ljepotica. Tradeskancije također zaslužuju svoje mjesto u vrtu. Ako je tlo dovoljno vlažno, počinju cvjetati u drugoj polovici svibnja i neumorne su sve do jeseni. Zbog proljetne bujnosti svibanj je mjesec koji nam pruža mnogo zadovoljstva i radosti u vrtu.

 

- nazad na bilješke -