Pocetna stranica
Informacije o nama
Katalog biljaka
Galerija fotografija
Posude - mini vrtovi
Biljeske - novinski clanci
sadrzaj ovog site-a
 
 
 


Objavljeno u časopisu 'Moj lijepi vrt', lipanj 2005
Tekst i slike: Angelina i Zlatko Petriševac

Trajnice su sve zastupljenije u našim vrtovima. Ako dobro odabiremo vrste, njihovoj se bujnoj cvatnji i ljepoti listova možemo diviti gotovo cijele godine

Hemerocallis 'Bonanza' je stara sorta graničice atraktivnih dvobojnih cvjetova

Na suncu listovi Houttuynie 'Chameleon' poprime izrazitije boje

Kasno proljeće je vrijeme za uživanje u ljepoti vrta, jer u svibnju i lipnju cvatu neke od najljepših trajnica. Za početak spomenimo bradate perunike čija je simfonija boja pravi praznik za oči. Sibirske perunike su nešto skromnijih oblika i boja, no imaju svojih prednosti: bez presađivanja dugo rastu na istom mjestu, a mogu se saditi i na vlažnija mjesta ili uz vrtna jezerca.

Hoste su već raskrilile svoje prekrasne raznobojne listove. Posebno su zanimljive u proljeće kada se listovi pri izbijanju polako odmotavaju i odjednom na čudesan način prikažu u punoj veličini.

Mladi listovi koraljne zvončike (Heuchera 'Palace Purple') izrazite su crvenosmeđe boje. Kasniji se graciozni razgranati krembijeli cvjetići lijepo ističu iznad tamnog lišća. U kamenjaru već cvatu niski karanfilići, ružičaste, crvene ili bijele boje.

Krasni veliki cvjetovi niskog noćurka otvaraju se mjesecima

Noćurak (Oenothera missouriensis) je jedna od trajnica čija cvatnja počinje u kasno proljeće, a proteže se u ljeto. To je niska biljka sa jako velikim svijetložutim cvjetovima. Otvaraju se popodne i traju do slijedećeg dana prijepodne. Ova niska vrsta noćurka prikladna je za kamenjare i suhozide, no može se saditi i uz staze ili prednji dio gredice, jer i tamo dobro izgleda.

Houttuynia 'Chameleon' ima sitne cvjetiće i upadljivo višebojno lišće. Voli vlagu i često se sadi u blizini vode. Lijepa je i u posudama, ali u podmetaču uvijek treba biti vode. Rane sorte graničica (Hemerocallis) počinju cvjetati već u svibnu, a u lipnju nastavljaju brojne druge sorte. Vrt bogat raznovrsnim cvijećem rado posjećuju i brojni leptiri, bumbari, pčele i drugi kukci. Cvjetovi ljekovite kadulje (Salvia officinalis) kao magnet privlače ove male posjetitelje cvjetnjaka.

Hosta 'Francee' ima velike listove bijelog ruba, dobro i brzo raste
Koraljni zvončić (Heuchera americana 'Palace Purple') bijelih cvjetića je lijepa trajnica za laganu sjenu
Salvia officinalis - začinsko i ljekovito bilje može i raskošno cvasti
Sibirske perunike su zahvalne i nezahtjevne trajnice. Trebale bi biti češće zastupljene u vrtovima

Od važnijih poslova u vrtu osim pljevljenja korova i laganog rahljenja zemlje, važno je redovito uklanjanje ocvalih cvjetova. To potiče većinu biljaka na daljnju cvatnju, a osim toga izbjegava se nepoželjno rasijavanje. Stabljike visokih zvjezdana (Aster) možemo sada prikratiti za trećinu. Oni će kasnije jednako bogato cvjetati, a bit će kompaktnijeg i nešto nižeg rasta. Vrijeme je i za prihranjivanje trajnica. Dobro je rasuti i ukopati zreli kompost ili odstajali stajski gnoj. Ako nema kiše ne smijemo zaboraviti redovito zalijevati!

S početkom ljeta dolazi i vrijeme godišnjih odmora. Prije odlaska na putovanje treba vrtu posvetiti pojačanu pažnju da ga pri povratku ne bi našli u žalosnom stanju.

 

- nazad na bilješke -