Pocetna stranica
Informacije o nama
Katalog biljaka
Galerija fotografija
Posude - mini vrtovi
Biljeske - novinski clanci
sadrzaj ovog site-a
 
 
 


Objavljeno u časopisu 'Moj lijepi vrt', srpanj 2005
Tekst i slike: Angelina i Zlatko Petriševac

Rijetke su biljke tako izdržljive i skromne kao tustike i žednjaci (Sedum).
Nezamjenjive su u uređenju kamenjara, suhozida i zelenih krovova, a izvrsne i kao pokrivači tla na teže dostupnim položajima sa siromašnim tlom

Žednjaci u cvatu na kamenjaru

Sedum spurium 'Schorbusser Blut': crvenolisna forma kavkaske tustike
Panaširani kultivar kavkaske tustike (Sedum spurium 'Variegatum')

Žednjaci i tustike (Sedum) ubrajaju se u najjednostavnije i najmanje zahtjevne vrtne biljke. Te biljke podnose i ekstremno nepovoljne uvjete, od velikih ljetnih vrućina do zimskih hladnoća bez snijega, kakvi su tipični za neke naše krajeve. Većina seduma otpornih na zimu lako se uzgaja na siromašnom i propusnom tlu.

Atraktivno višebojno lišće kamčatske tustike (Sedum kamtschaticum 'Variegatum')

Nezamenljivi su pri uređenju kamenjara ili suhozida a sve više se koriste i za krovne vrtove. Neke vrste koje dosegnu visinu od samo 5-10 cm, u kombinaciji sa čuvarkućama, pogodne su za ukrašavanje raznih posuda i cvjetnih aražmana.

Mnoge od niskih jastučastih vrsta izvrsni su pokrivači tla koji bez problema prebrode i duža sušna razdoblja. Od ovih izdržljivih trajnica možemo stvoriti raznobojne biljne tepihe za različite dijelove vrta. Paleta boja listova i cvjetova je, naime, vrlo raznolika. Za sunčana i izrazito suha staništa kao pokrivači tla vrlo su prikladni niski zimzeleni bijeli žednjak (Sedum album) i bolonjski žednjak (Sedum sexangulare). Bijeli žednjak sorte 'Murale' ima po zimi i na proljeće krasnu tamnocrvenu boju. Nešto veće sivoplave izdanke ima Sedum reflexum. Od ovog žednjaka postoje kultivari sa zlatnožutim ili crvenkastim listovima.

Sedum reflexum 'Angelina': kultivar zlatnožutih listova

Nekoliko vrsta niskih tustika izvanredno je za pokrivanje manjih ili većih površina. Te su tustike uglavnom zimzelene i nisu zahtjevne u odnosu na tlo. Važno je da je zemlja propusna, a one dobro rastu čak i u laganoj sjeni. Ne treba ih prihranjivati, a ni sa održavanjem nema posla.

Sedum sexangulare: bolonjski žednjak u cvatu

Zlatna tustika (Sedum floriferum 'Weihenstephaner Gold') već dugo spada u najbolje pokrivače tla za siromašnija i suha staništa. Vrlo dobra je i mongolska tustika (Sedum hybridum), takoder veoma otporna na sušu. Po vrtovima često viđamo kavkasku tustiku (Sedum spurium), kao i njene brojne sorte. Njihovi puzajući izbojci stvaraju dugovječne tepihe za sunce ili polusjenu. Kamčatska tustika (Sedum kamtschaticum) nešto je snažnija rasta. Od njenih varijacija lijepa je panaširana sorta 'Variegata', koja uz raznobojne listove ima i uočljive žutonarančaste cvjetove.

Kavkaska tustika uspijeva u polusjeni na samo 2 cm tla
Sedum reflexum na kamenu

Pokrivači tla važan su element u oblikovanju vrta. Koristimo ih za problematična i teže dostupna mjesta, kao što su strmine ili za pokrivanje tla između staza ili kamenja. Ako su takva mjesta sunčana, a tlo oskudno, treba svakako koristiti neke od brojnih vrsta niskih žednjaka i tustika (Sedum).

 

- nazad na bilješke -