Pocetna stranica
Informacije o nama
Katalog biljaka
Galerija fotografija
Posude - mini vrtovi
Biljeske - novinski clanci
sadrzaj ovog site-a
 
 
 


Objavljeno u časopisu 'Moj lijepi vrt', kolovoz 2005
Tekst i slike: Angelina i Zlatko Petriševac

Ove busenaste trajnice brojnih uspravnih stapki i velikih cvatova ne viđamo tako često u našim vrtovima, iako po mnogim osobinama one to apsolutno zaslužuju

Sedum 'Meteor'

Sedum telephium 'Herbstfreude' odlikuje jako duga cvatnja

Tustike ili žednjaci (Sedum) robusne su i izdržljive biljke sa karakterističnim mesnatim listovima, po čemu su i dobile svoje narodno ime. Na snažnim stabljikama ljeti se razvijaju štitasti cvatovi s mnoštvom zvjezdastih cvjetića. Biljke su visoke između 40 – 60 cm, a boja cvjetova može varirati od snježnobijele ili ružičaste sve do crvenih tonova. Kasno na jesen nadzemne stabljike odumiru i biljke prezime u podzemnom repastom korijenu. Tustike su vrlo otporne na hladnoću, tako da nema bojazni od njihova smrzavanja. Prijašnjih godina postojao je relativno mali broj kultivara, ali u novije vrijeme stvorene su brojne atraktivne nove sorte.

Sedum spectabile najzastupljenija je vrsta u vrtovima. Listovi su sivozeleni, a cvjetovi svijetlo ljubičasti. Sedum telephium 'Herbstfreude' standardna je vrlo vrijedna sorta koja počinje sa cvatnjom u kolovozu. Štitasti cvatovi su isprva svijetlo ružičasti, a poslije poprimaju sve tamniju crvenu boju. Nekoliko cvjetajućih grupa ovog seduma lijep su ukras raskošne gredice od ljeta pa sve do kasne jeseni.

Sedum 'Iceberg' - bijela boja je rijetka kod visokih tustika
Sedum 'Matrona' - izvanredna sorta za vrt ili posude

Sedum 'Matrona' krasna je nagrađivana sorta, koja je proglašena i za trajnicu godine. Visoka je oko 60 cm, ima uspravne i snažne crvenkaste stabljike. Listovi su isprva maslinastozeleni a poslije poprimaju tamnu brončanu boju. Veliki cvatovi puni su nježno ružičastih cvjetića. Ova sorta u vrtu može poslužiti i kao uočljiva soliterna trajnica. Lijepo izgleda kako u žardinjerama tako i u posudama na balkonu.

Crvene cvjetove imaju tustike 'Lisa' i 'Meteor'. One su nižeg rasta, a cvatnja im traje nešto kraće. 'Iceberg' je kultivar sa snježnobijelih cvjetovima, no katkad se između bijelih nađe i pokoji ružičasti cvjetić. Među novijim sortama spomenimo i 'Purple Emperor' koji je uočljiv zahvaljujući svojim crnocrvenim listovima, pa je vrlo zahvalan za razne kombinacije. Osim tustika sa zelenim i tamnim listovima, postoje i oblici sa panaširanim listovima. Starije biljke sa više izbojaka lijepo izgledaju i u cvjetnu gredicu unose živost i boju. Panaširani listovi katkad ponovno postaju zeleni kao u početku. Zelene izbojke treba odstraniti.

Sedum alboroseum 'Mediovariegatum' - upadljivo panaširani listovi

Visoke tustike vole otvorena, topla i sunčana staništa. Tlo treba biti propusno jer one ne vole previše vlage. Zemlja treba biti umjereno hranjiva, inače se se zbog previše hraniva stabljike izduže i izvrnu.

Razmnožavaju se dijeljenjem bokora u proljeće ili reznicama tijekom vegetacije. Kao odgovarajuće pratitelje, uz njih možemo posaditi niske zvjezdane (Aster) , vunasti čistac, kadulje (Salvia), sivu mlječiku i razne vrste ukrasnih trava.

Kao rezano cvijeće su, na žalost, gotovo nepoznate, iako cvjetne stabljike u vazi traju dugo - i više od deset dana.

Sedum 'Lisa'

Osim što nama pružaju estetski užitak, trebamo ih saditi i zbog brojnih bumbara, pčela i leptira koji ih stalno opsjedaju radi slatkog nektara. U jesen ima sve manje cvjetova s kojih kukci mogu skupljati nektar, pa je dobro proširiti im jelovnik da sakupe što više hrane uoči hladnih zimskih mjeseci.

 

- nazad na bilješke -