Pocetna stranica
Informacije o nama
Katalog biljaka
Galerija fotografija
Posude - mini vrtovi
Biljeske - novinski clanci
sadrzaj ovog site-a
 
 
 


Objavljeno u časopisu 'Moj lijepi vrt', rujan 2005
Tekst i slike: Angelina i Zlatko Petriševac

Neke biljke ne privlače pozornost zbog lijepih cvjetova, već zato što imaju prošarano, višebojno lišće

Zebrasti kineski šaš zanimljiv je zbog žutih poprečnih pruga

Iris pallida 'Variegata' često se sadi u vrtovima zbog lijepih šarenih listova

Često se događa da neke biljke privlače našu pozornost, i to ne zbog lijepih cvijetova, već zato što imaju neobično prošarano lišće. Listovi tih biljaka nisu uobičajene, jednolične zelene boje, nego uglavnom imaju bijele ili žućkaste pruge ili mrlje. Za takve listove kažemo da su panaširani ili šatirani. Šarenilo na listovima nastaje zbog smanjenog udjela klorofila ili njegova nedosatka. Ta je pojava prouzročena mutacijom koju može prouzročiti više čimbenika.

Otporna starija sorta (Hosta fortunei 'Aureomarginata) ima listove sa jasnim žutim rubom

Biljke koje imaju išarano lišće često uz svoje ime imaju i oznaku 'Variegata', što na latinskom znači šaren, šarolik, išaran. Brojne vrste biljaka imaju šatirane listove - od sobnog i balkonskog cvijća (fikus, pelargonije), drveća i grmova (javor, šimšir, japanska kurika) do mnogih vrtnih trajnica i ukrasnih trava.

Neki ljubitelji cvijeća obožavaju takve biljke, pa čak formiraju cijele zbirke. Drugi, pak, misle da se radi o bolesnim biljkama. Međutim nisu u pravu, jer iako su one nešto slabijeg rasta od rođaka sa zelenim lišćem, vrlo dobro uspjevaju u vrtu.

Japanska kurika 'Emerald Gold' je niski zimzeleni grmić, listova živih boja

Postoji puno sorti koje mogu imati različite primjene u vrtu. Prisjetimo se samo brojnih šatiranih sorti hosta za sjenovita područja. Na sličnim staništima rastu i plućnjaci, čiji su listovi često posuti srebrnkastim mrljama. Atraktivan pokrivač tla je i panaširani oblik zimzelene pahisandre. Mali zimzelen je također izvrstan pokrivač tla, a posebno su efektne njegove šarenolisne sorte (Vinca minor 'Variegata').

Na vlažnim mjestima ili u plitkoj vodi raste iđirot sa sabljastim listovima sličnim barskoj peruniki. Šatirana sorta iđirota iznimno je privlačna i posađena uz lopoče odmah privlači pogled. Suha i sunčana mjesta su pravo stanište za prugastu bradatu peruniku (Iris pallida 'Variegata').

Niski prugasti šaš (Carex ornithopoda 'Variegata') bolje uspjeva u laganoj sjeni

U kamenjaru možemo saditi i timijane sa šarenim listićima, kao i neke vrste žednjaka i tustika. Postoji i nekoliko šarenolisnih sorti ljekovite kadulje. Na žalost, one su osjetljive na previše vlage pa često stradavaju.

I među ukrasnim travama ima puno sorti sa šatiranim listovima. Što se tiče niskih vrsta, tu se ističu prugasti šaš (Carex), bezkoljenka (Molinia caerulea 'Variegata') i prekrasna prugasta japanska trava (Hakonechloa macra 'Aureola'). Visoki kineski šaš ima nekoliko šarenih predstavnika. Neobične poprečne pruge krase varijetet 'Strictus', a oblik 'Variegatus' je vrlo dekorativna vrsta sa izrazitim uzdužnim bijelo-žutim prugama.

Šatirani listovi su nekad boje slonovače ili nježno prozračni, pa moramo pripaziti da ih sunce ne opeče. Šarenolisne trajnice ne sadimo u veće skupine jer tada djeluju napadno. Dovoljno je među druge biljke posaditi samo nekoliko ovakovih primjeraka da unesu svježinu svojim prugastim i flekastim listovima.

Pachysandra terminalis 'Variegata' koristi se kao pokrivač tla za polusjenu

Šarenolisni iđirot (Acorus calamus 'Variegatus') ističe se uz druge močvarne biljke

 

- nazad na bilješke -