Pocetna stranica
Informacije o nama
Katalog biljaka
Galerija fotografija
Posude - mini vrtovi
Biljeske - novinski clanci
sadrzaj ovog site-a
 
 
 


Objavljeno u časopisu 'Moj lijepi vrt', listopad 2005
Tekst i slike: Angelina i Zlatko Petriševac

Ukrasne trave su u isti mah snažne i nježne, izdržljive i elegantne. Ove raznovrsne biljke imaju važnu ulogu pri oblikovanju vrta jer pridonose njegovu skladnijem izgledu

Suživot trava i trajnica

Imperata cylindrica 'Red Baron'
u crvenoj ljetnoj haljini

Elymus arenarius - atraktivna trava
za veće posude
Prosenjak - trava koja lijepo izgleda
i kao balkonsko cvijeće

Višegodišnje ukrasne trave počele su se koristiti za uređenje vrtova tek u 20. stoljeću. Kad se uređuju nove cvjetne gredice, rijetko se pomisli na ukrasne trave i njihovo kombiniranje s drugim trajnicama i grmovima. Upravo trave imaju važnu ulogu pri oblikovanju vrta jer pridonose njegovu skladnijem izgledu. Svojom laganom strukturom smekšavaju jake kontraste izmedu drugih biljaka i unose smirenost u nasade. Osim elegantnih linija listova, mnoge trave krase i lijepe peraste cvasti. Vrt ujedno djeluje prirodnije jer su trave i u prirodi svugdje zastupljene u biljnim zajednicama.

Niske trave u
kamenjaru

Današnji asortiman ukrasnih trava iznimno je bogat i mogu se naći prikladne vrste za svako stanište u vrtu. Postoje patuljaste i niske vrste ali i divovi od 3 m visine.

Niske vrste idealne su za rubove gredica, kamenjare, žardinjere i posude. Za sunčana i suha staništa koriste se razne male vlasulje. Osobito je lijepa plava vlasulja (Festuca glauca) koja se može saditi i u veće skupine, kao pokrivač tla. Veliki jastuci medvjeđe vlasulje (Festuca scoparia) ljepši su i zeleniji u polusjeni. Panaširani listovi nekih niskih trava (šaš, bezkoljenka), tek u laganoj sjeni dobiju izrazitiju boju. Carex buchananii sa svojim smeđecrvenim listovima djeluje jako neobično. Ovaj novozelandski šaš voli sunce i vlažnije tlo. Slično stanište odgovara i crvenoj ljepotici (Imperata cylindrica 'Red Baron'). Na proljeće su listovi uglavnom zeleni, a ljeti dobijaju sve tamniju crvenu boju. Imperata je visoka oko 40 cm, voli toplinu i veoma sporo raste.

Kineski šaš u kasnu jesen

Visoke trave trebaju puno više prostora i najbolje dolaze do izražaja posađene pojedinačno ili u malim skupinama od tri do pet komada. Velike trave kao pojedinačni primjerci često se sade i u blizini vrtnih jezeraca. Prosenjak (Pennisetum alopecuroides) visok je oko 70 cm, a odlikuje se bogatom cvatnjom tjekom ljeta ako ima dovoljno vlage. Cvjetovi mu nalikuju četkama za čišćenje boca.

Šarenolisna beskoljenka
ističe se u polusjeni

Šarenolisna šašuljica (Calamagrostis 'Overdam') je dugovječna visoka, busenasta trava koja tek kada je starija pokaže svu svoju ljepotu. Neke sorte prosa (Panicum virgatum) na jesen poprimaju atraktivnu smeđecrvenu boju, a razgranate nježne cvasti dodatni su bonus. Elymus arenarius ima izražajne sivoplave listove, ali je vrlo agresivna vrsta i jako se širi podancima. Nije za mali vrt, no lijepo izgleda u većim posudama.

Impozantnu, do 2 m visoku pampas travu krase velike srebrnobijele metlice koje vole sunce i toplinu. Na zaštićenom položaju, uz nešto dodatne zimske zaštite, trebala bi prezimiti i u kontinentalnom području. Kineski šaš (Miscanthus) sa svojim brojnim vrtnim kultivarima ostavlja sličan dojam kao i pampas trava, samo što je puno otporniji na zimu. Može se koristiti za male vrtove gdje se sadi pojedinačno, dok se za veće parkove i javne nasade sadi u skupinama.

Lijepa kombinacija u jednog ljubitelja trava

Ukrasne trave koje smo ovdje spominjali vole laganiju propusnu zemlju. Gnojidba uglavnom nije poželjna. Velike trave mogu se po potrebi i prihraniti. Kada ukrasne trave na jesen požute i osuše se, nije ih poželjno podrezati, nego se to obavi na proljeće, prije početka vegetacije. Osušeni listovi i klasovi tijekom zime štite biljke od jakih mrazeva. Osim toga, suhe trave prekrivene injem uljepšavaju vrt tijekom zimskih mjeseci.

Zaljubljenost u trave često nastaje tek na drugi pogled, ali ta ljubav onda dugo traje. Ove biljke nemaju velike šarene cvjetove, no osvajaju svojom nježnom strukturom, a ipak su snažne i izdržljive.

 
Plava vlasulja prekrivena rosom

- nazad na bilješke -