Pocetna stranica
Informacije o nama
Katalog biljaka
Galerija fotografija
Posude - mini vrtovi
Biljeske - novinski clanci
sadrzaj ovog site-a
 
 
 


Objavljeno u časopisu 'Moj lijepi vrt', travanj 2006
Tekst i slike: Angelina i Zlatko Petriševac

Proljetni vrt bio bi mnogo siromašniji bez vatrometa boja na kamenjaru

Sa svojim bijelim cvjetovima snježnica
(Iberis sempervirens) se izvanredno
uklapa u kamene suhozide
Bujno, rascvjetano, a ipak nenametljivo
Dodavanje biljaka u prirodni kamenjar
minimalna je intervencija
Uskolisni božur izvrsno se osjeća i
u kamenjaru
Šareni cvjetići jastučastog plamenca
(Phlox subulata 'Candy Stripe')
Crnomorska ciklama
vrlo rano cvjeta

Kamenjar je posebno lijep oblik vrta. Ljepotu i izražajnost daje mu i sam kamen koji je glavna odlika svakoga kamenjara. To je ujedno i carstvo patuljastih biljaka jer se na nevelikom prostoru može smjestiti mnoštvo raznovrsnog cvijeća.

Poželjno je da kamenjar bude smješten u sunčanom dijelu vrta. Neki njegov dio može biti i u polusjeni ako je zasađen biljkama koje ne vole izravno sunce, ali većina kamenjarskih biljaka voli direktno sunce. Sve trajnice za kamenjare trebaju jako propusno tlo jer previše vlage za njih može biti kobno. Kamenjar je u proljeće prava cvjetna raskoš upravo zato što većina biljaka za takav oblik vrta cvate baš u to doba. Proljetni vrt bio bi mnogo siromašniji bez vatrometa boja različitih jastučastih trajnica koje rast između kamenja.

Kombinacija jastučastih plamenaca
i sive mlječike

Kako se zima primiče kraju, sve smo željniji svježeg zelenila i življih boja. Da bi neke biljke počele rasti, često je dovoljno samo malo topline. Posađena na zaštićenome i zasjenjenome mjestu, u veljači počinje cvasti zimska ciklama (Cyclamen coum). Naraste samo 7 cm u visinu, a cvjetići variraju od bijele, ružičaste do karmincrvene boje. Među prvima su, naravno, i rani jaglaci raznovrsnih boja i oblika. Sase (Pulsatilla) također u rano proljeće počinju pokazivati svoje čupave pupoljke.

Raskoš cvjetanja bademova drvca

Od vrsta koje rano cvjetaju treba još spomenuti snježnicu (Iberis) i sivu mlječiku (Euphorbia myrsinites). Mlječika ima polegnute izbojke gusto obrasle kožastim sivoplavim listovima, a cvjetovi su joj žutozeleni. To je jedna od biljaka koja dekorativnije izgleda kad ne cvjeta. Jako se rasijava pa se ne moramo brinuti da će nam se izgubiti.

Među nekoliko trava pogodnih za
kamenjare spada i panaširana
beskoljenka (Molinia caerulea 'Var.')

Plavi jastučac (Aubrieta), kao i jastučasti plamenac, često susrećemo u vrtovima. Kada oni procvatu, kamenjar se pretvori u raskošni dio vrta. Postoje i trajnice koje nisu tako uočljive iako i one imaju svojih draži kada ih se gleda izbliza. Patuljasta perunika (Iris lacustris) ima male cvjetiće i cijela je tako sitna da je lako možemo izgubiti ako ne pazimo na nju. Spada u najmanje perunike koje uopće postoje. Niske bradate perunike su veće i cvjetovima raznih boja puno više privlače pozornost.

Zagasitocrvena boja cvijeta rijetko se
susreće kod ljubičica

Viola sororia 'Rubra' je ljubičica malih, zagasitocrvenih cvjetova. Mravi raznose sjeme i rasijavaju je, ali ne tako agresivno da bi to ugrozilo druge biljke. Jedna od rijetkih vrsta božura koja je prikladna i za kamenjare je uskolisni božur. Niska je rasta, a njeni jarkocrveni jednostruki cvjetovi, na žalost, kratko traju. Lišće je prekrasno duboko rasperjano i po tome se lako razlikuje od ostalih božura. Ako imamo posađen niski balončić (Platycodon 'Zwerg'), moramo paziti da ga ne uništimo pri održavanju kamenjara. On, naime, jako kasno počinje rasti. Ukrasne trave pridonose dobrom izgledu kamenjara i onda kada prođe glavno razdoblje cvatnje. Beskoljenka (Molinia caerulea 'Variegata') je trava šarenih listova, visine oko 40 cm. Raste uredno u busovima i ne guši ostale biljke. U većem kamenjaru lijepo izgleda malo bademovo drvce koje je u proljeće prekriveno brojnim ružičastim punjenim cvjetićima.

Niski balončić sorte 'Zwerg'

Kamenjar treba održavanje i njegu da bi ostao atraktivan i godinama nakon što je napravljen. Na proljeće treba odstraniti sve što je uvenulo ili izmrzlo. Eventualna prazna mjesta dopune se novim trajnicama. Prihranjivati treba štedljivo, najbolje dugotrajnim gnojivom u kapsulama u kojem je manji udio dušika, a veći kalija i fosfora. Bez obzira na svoju veličinu, kamenjar je stanište za biljke koje je teško smjestiti u uobičajeni vrt. Ujedno je i zamjena za uživanje u pogledu na brdovitu prirodu za one koji nemaju mogućnosti za odlazak u prirodu. 

Još jedan cvjetni tepih...

 

- nazad na bilješke -