Pocetna stranica
Informacije o nama
Katalog biljaka
Galerija fotografija
Posude - mini vrtovi
Biljeske - novinski clanci
sadrzaj ovog site-a
 
 
 


Objavljeno u časopisu 'Moj lijepi vrt', travanj 2006
Tekst i slike: Angelina i Zlatko Petriševac

Vrt nije samo šarenilo boja nego i 'šarenilo' mirisa aromatičnih trajnica

Bijeli vrijesak ili čubar (Satureja montana) unosi aromu u kamenjare
Visoki žuti stolisnik, osim za gredice,
dobar je i kao suho cvijeće u vazi
Agastache 'Blue Fortune' ima
cvjetne izbojke koji mirišu na anis

 

Začinske biljke već su odavno ušle u naše vrtove i svakodnevni život. Koristimo njihove mirisne stabljike, listove i cvjetove kao začin u kuhinji ili kao lijek kod nekih bolesti. No ukrasne trajnice aromatičnog lišća tek u novije vrijeme češće susrećemo i u vrtovima. Pri uređenju okućnice trebali bismo koristiti puno više ovakvih trajnica jer vrt predstavlja cjelinu tek kada se udruže oblici, boje i mirisi.

Boja i izgled prvo su što privlači ljubitelje biljaka. No miris cvjetova ili aroma lišća i stabljika također zaslužuju veliku pozornost. Vrt ne mora biti samo šarenilo boja već može biti i 'šarenilo' mirisa. Eterična ulja daju miris aromatičnim biljkama, a ona se najčešće oslobađaju za toplog i sunčanog vremena, pri dodiru ili kad protrljamo listove. Sadržaj ovih ulja za biljke je ujedno i način obrane od napasnih kukaca.

 

Mravinac (Origanum 'Rosenkuppel') ima aromatične
listove prekrivene ružičasto-crvenim cvastima
Visoka mačja metvica (Nepeta
subsessilis) ima veće listove i cvjetove
Sredinom ljeta indijanska kopriva
(Monarda didyma) je u punom cvatu

Evo nekih aromatičnih trajnica koje nam mogu uljepšati vrt. Stolisnik (Achillea filipendulina) je visok 120 cm i ima perjaste listove te velike žute cvasti prepoznatljiva mirisa. Ako se odrežu na vrijeme, kao suho cvijeće, još mjesecima ukrašavaju dom. Listovi Agastache 'Blue Fortune' izrazito mirišu na anis. Tu lijepu trajnicu klasolikih svijetloplavih cvijeova odlikuje vrlo duga cvatnja. Zbog toga što ne pravi sjeme, cvjetanje traje dulje.

Mačja metvica dobro uspijeva na sunčanom položaju

 

Mačja metvica ima više mirisnih predstavnika. Nepeta x faassenii pravi okruglaste grmiće i cvate skoro cijelo ljeto, pogotovu ako ih podrežemo nakon cvatnje. Nepeta subsessilis je novitet iz istočne Azije. Ima veće cvjetove od drugih mačjih metvica i također dugo cvjeta.

Indijanska kopriva (Monarda), osim aromatičnih listova, ima i upadljive usnate cvjetove složene u etažama, raznovrsnih boja. To su lijepe visoke trajnice koje se zbog visine sade više u pozadini. Američka brdska metvica (Pycnanthemum pilosum), na žalost, uopće nije poznata. Listovi te dugovječne biljke iz sjeverne Amerike imaju krasan miris po metvici.

Mravinac ima nekoliko ukrasnih sorti. Origanum 'Rosenkuppel' odlikuju velike ružičastocrvene cvasti, vrlo lijepo izgleda u sunčanoj gredici. Origanum vulgare 'Aureum' ima žute listove, pogotovo na početku rasta ili nakon podrezivanja. Često se sadi za obrube gredica.

Američka brdska metvica (Pycnanthemum pilosum)
u našim je vrtovima još posve nepoznata biljka
Thymus 'Doone Valley' na dodir ispušta
miris limuna

Svi timijani su aromatični i koriste se uglavnom za ukras, ali i kao začin i lijek. Limunolisni timijan (Thymus 'Doone Valley') pri dodiru otpušta finu aromu limuna. Thymus 'E. B. Anderson' ima drukčiji miris, a listovi su mu u proljeće zlatnožuti. Čubar ili vrijesak (Satureja) najčešće se upotrebljava kao začin. To je ujedno i skromna ukrasna biljka koja kasnom i bogatom cvatnjom privlači brojne pčele. Sve su te trajnice predviđene za jako sunčana staništa jer samo tako njihova aroma dolazi do punog izražaja. Vrt je danas mjesto za opuštanje i oporavak od svakodnevnog stresa. Obogaćivanjem kućnog vrta aromatičnim biljkama dodajemo mu još jednu dimenziju. Besplatna aromaterapija je na dohvat ruke jer miris cvijeća u svakomu pobuđuje neku lijepu uspomenu.

 

- nazad na bilješke -